A magyar sportmédia különleges jubileumhoz érkezett: napra pontosan 50 éve lehetett hallani az első olyan körkapcsolást, amelyben a labdarúgó NB I összes találkozójáról élőben jelentkeztek a Magyar Rádió riporterei. A történelmi műsorban Dobozy László, Gulyás Gyula, Horváth Kálmán, Kovács Imre, Novotny Zoltán, Roska Miklós, Szűcs Ferenc, Takács Árpád és az ötletgazda Szepesi György vett részt.

A Mérkőzések percről percre című adás 1950-ben indult el, akkor még egyszerre két helyszínről jelentkezett. Az egyik riporter Szepesi György, a másik Gulyás Gyula volt, a két első helyszín pedig Szombathely és Salgótarján. 1951-ben már négy találkozóról tudtak élő beszámolót adni, a sportrovat ezért tovább erősödött: Asbóth József és Vad Dezső teniszversenyzők csatlakoztak a stábhoz.

Az 1963-as megújulással már minden mérkőzésről tudtak tudósítani, ilyen körkapcsolásos technikát addig csak az olaszok alkalmaztak. A műsor óriási népszerűségnek örvendett, a lelátókon megjelentek a kisrádiójukat fülükhöz szorító szurkolók.

Évtizedekig volt a hétvége szokásos programja a körkapcsolás hallgatása, de az adás 2009-ben megszűnt: a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga (MHLL) közölte, hogy három idényre összesen 225 millió forintot kér a helyszíni közvetítésekért, mire a rádió jelezte, hogy ilyen feltételekkel nem tart igényt a közvetítésekre.

A rádiós sportközvetítésekről remek összefoglalókat találtam a Magyar Elektronikus Könyvtár és a Rubicon archívumában, de ezeket olvasva rá kellett jönnöm: bármennyire is szép hagyomány volt a körkapcsolás, a Sport TV és az MTV közvetítései, valamint a médiafogyasztás trendjei miatt tényleg eljárt felette az idő, még az idősek körében sem lehetett túl nagy felháborodás a döntés miatt.

Ez persze nem jelenti azt, hogy például egy sportrádiónak ne lenne létjogosultsága – erre már konkrét tervek vannak, bár az indulása csúszik -, amit bizonyít, hogy tavaly a londoni olimpia alaposan felhúzta a rádióhallgatottságot. Persze egy sportrádióval még nehéz meghódítani az új generáció képviselőit. Az eredmények követésében náluk a Facebook, a Twitter, a Tumblr, a mobil platformok, az élő futballstatisztikák a menők. És persze a Trollfoci.

Szólj hozzá!

Email cím (nem tesszük közzé)

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Top